Betlehemská bazilika sa dostala na zoznam svetového dedičstva UNESCO

29.06.2012 Celý región

Petrohrad 29. júna (TASR) - Chrám Narodenia Pána v predjordánskom Betleheme sa dostal na prestížny zoznam svetového dedičstva UNESCO, Organizácie OSN pre výchovu, vedu a kultúru. Rozhodli o tom dnes členovia výboru UNESCO na zasadnutí v ruskom Petrohrade.

Betlehemská bazilika sa tak stala vôbec prvou palestínskou lokalitou na zozname UNESCO. Bol jej pritom priznaný štatút ohrozenej pamiatky.

Za palestínsky návrh hlasovalo 13 z 21 delegátov; šiesti boli proti a dvaja sa zdržali hlasovania. Proti návrhu boli Izrael a Spojené štáty, podľa ktorých Palestínčania miešajú kultúru s politikou.

Izraelu sa nepáčilo, že v návrhu bola bazilika označená ako kostol v "Palestíne". Predstavitelia židovského štátu to označili za ďalší jednostranný krok Palestínčanov v snahe o presadenie ich štátnosti prostredníctvom OSN namiesto mierových rokovaní.

Bazilika Narodenia patrí medzi najstaršie kresťanské kostoly a podľa tradície je postavená nad miestom narodenia Ježiša Krista. Predstavuje hlavnú turistickú destináciu na palestínskych územiach; len minulý rok si ju prezreli asi dva milióny návštevníkov.

Palestínčania predložili svoju nomináciu po tom, ako ich vlani v októbri prijali za člena UNESCO. Prijatie rozhorčilo Spojené štáty, podľa ktorých by sa palestínska samospráva mala uchádzať o členstvo v medzinárodných organizáciách až po uzavretí mierovej zmluvy s Izraelom. Washington na protest pozastavil svoje príspevky pre UNESCO, ktoré tvorili asi pätinu jej rozpočtu.
 
 
 

Vyberte región